Siapa yang tidak kenal bawang putih kan? Ia ada di dalam masakan, di gunakan dalam perubatan dan sebagainya. Bawang putih terkebal dengan kelebihan membuang angin dalam perut tetapi bukan itu sahaja kelebihannya tau.
Keunikan bawang putih ini di sebabkan oleh satu komponen yang istimewa di dalamnya yang di kenali sebagai allicin.
Allicin adalah satu komponen yang bersifat sulfur yang terhasil bila bawang putih tersebut di belah/potong, cincang atau kunyah. "bau" aroma bawang putih itulah yang di hasilkan oleh allicin ,
Manfaat Bawang Putih
1. Dapat Mencegah Keracunan Makanan
Bawang putih mengandungi ciri-ciri antibakteria, antivirus dan antimikrob. Ia adalah agen antibakteria yang kuat yang mampu membunuh bakteria merbahaya pada badan manusia seperti E.coli, salmonella san staphyloccocus. Dengan ini, pengambilan bawang putih dapat mencegah keracunan makanan.
2. Demam, Batuk dan Selsema
3. Mengurangkan Jerawat
Sifat anti oksida dan antibakteria yang terdapat pada bawang putih dapat membantu menyelesaikan masalah kulit muka yang berjerawat. Ciri antibakteria yang ada pada bawang putih mampu mengecutkan dan menghilangkan jerawat secara perlahan-lahan. Ia juga dapat bertindak untuk mengurangkan parut jerawat.
4. Meningkatkan Tenaga dan Stamina
Anda cepat merasa letih? Selain daripada memakan supplemen yang dibeli dari farmasi, anda boleh juga mengamalkan pengambilan bawang putih secara konsisten kerana ia dipercayai mampu menambahkan tenaga fizikal, daya kekuatan dan stamina seseorang.
5. Mampu Mengawal Berat Badan
Bawang putih mampu meningkatkan tahap metabolisme badan serta menghentikan penghasilan sel-sel lemak dalam badan. Campuran bawang putih, madu dan cuka juga elok diminum selalu kerana ia sangat berkesan untuk membuang lemak daripada badan.
6. Mampu Turunkan Kolestrol, Tekanan darah dan Melindungi Jantung
Keunikan bawang putih ini di sebabkan oleh satu komponen yang istimewa di dalamnya yang di kenali sebagai allicin.
Allicin adalah satu komponen yang bersifat sulfur yang terhasil bila bawang putih tersebut di belah/potong, cincang atau kunyah. "bau" aroma bawang putih itulah yang di hasilkan oleh allicin ,
Manfaat Bawang Putih
1. Dapat Mencegah Keracunan Makanan
Bawang putih mengandungi ciri-ciri antibakteria, antivirus dan antimikrob. Ia adalah agen antibakteria yang kuat yang mampu membunuh bakteria merbahaya pada badan manusia seperti E.coli, salmonella san staphyloccocus. Dengan ini, pengambilan bawang putih dapat mencegah keracunan makanan.
2. Demam, Batuk dan Selsema
Kandungan antioksidan dalam bawang putih dapat merangsang sel-sel darah putih yang membantu meningkatkan sistem imunisasi badan dan mencegah daripada dijangkiti demam dan selsema.
Kalau suda demam atau selsema, tingkatkan pengambilan bawang putih agar anda cepat sembuh. Buat sup ataupun makanan lain yang menggunakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 ulas bawang putih. Saranan yang lebih baik lagi adalah untuk meminum air tapisan bawang putih yang telah direndam dalam air suam untuk seketika.
3. Mengurangkan Jerawat
Sifat anti oksida dan antibakteria yang terdapat pada bawang putih dapat membantu menyelesaikan masalah kulit muka yang berjerawat. Ciri antibakteria yang ada pada bawang putih mampu mengecutkan dan menghilangkan jerawat secara perlahan-lahan. Ia juga dapat bertindak untuk mengurangkan parut jerawat.
4. Meningkatkan Tenaga dan Stamina
Anda cepat merasa letih? Selain daripada memakan supplemen yang dibeli dari farmasi, anda boleh juga mengamalkan pengambilan bawang putih secara konsisten kerana ia dipercayai mampu menambahkan tenaga fizikal, daya kekuatan dan stamina seseorang.
5. Mampu Mengawal Berat Badan
Bawang putih mampu meningkatkan tahap metabolisme badan serta menghentikan penghasilan sel-sel lemak dalam badan. Campuran bawang putih, madu dan cuka juga elok diminum selalu kerana ia sangat berkesan untuk membuang lemak daripada badan.
6. Mampu Turunkan Kolestrol, Tekanan darah dan Melindungi Jantung
Bawang putih dapat mencegah dari serangan jantung dan penyakit atherosclerosis (masalah arteri mengeras). Semakin usia kita meningkat, arteri semakin sukar mengembang.
Menurut hasil kajian, kompoun diallyl trisulfat yang terhasil daripada allicin dapat bertindakbalas dengan sel darah merah untuk menghasilkan gas hidrogen sulfida yang dapat berfungsi untuk memperbesarkan pembuluh darah dan menurunkan tekanan darah di dalam badan, sekaligaus membantu mengekalkan kelancaran sistem kardiovaskular.
Kewujudan allicin yang bersifat sulfur didapati turut dapat memecahkan kolesterol yang boleh menyekat perjalanan darah dan mengurangkan pembentukan plak arteri. Ia mampu merendahkan tahap lipoprotein yang ‘jahat’ seperti LDL dan VDL di dalam darah dan mengekalkan tahap lipoprotein yang ‘baik’ contohnya HDL di dalam darah.
Comments
Post a Comment